Overslaan en naar de inhoud gaan
Home
Mobile menu expand icon Menu Sluiten
  • Seminaries
  • Stagereeksen
  • Bijzondere reeksen
  • Publicaties
  • Over
  • Contact
  • Gastdocenten
  • Lid worden
  • BBB Flash
  • Jobs
  • KMO-portefeuille
  • Inloggen

E-Commerce in 2021

Kruimelpad

  1. Home
  2. Publicaties
  3. E-Commerce in 2021
Office 18

Delen

Facebook
Twitter
Print
E-mail
31/03/2021
bbb
BTW

E-Commerce in 2021

Stefan Ruysschaert, FOD Financiën, UGent en Fiscale Hogeschool
 
SITUERING

Wanneer particulieren goederen kopen die zich buiten de EU bevinden, moeten de goederen worden ingevoerd in de EU. Dit kan op naam van de leverancier of de particulier:

•    Invoer op naam van de leverancier. In dat geval is de leverancier invoer-btw verschuldigd. De invoer-btw kan in aftrek worden gebracht via de btw-aangifte. Als de goederen in het land van invoer blijven is sprake van een lokale levering in het land van invoer. Er is btw verschuldigd in dat land. Gaan de goederen naar een andere EU-lidstaat dan het land van invoer (en is de verkoopdrempel overschreden), dan is er sprake van een verkoop op afstand binnen de EU waarbij de leverancier btw moet betalen in de lidstaat van aankomst van de goederen.

•    Invoer op naam van de particulier. De levering aan de particulier is niet belast in de EU. De particulier moet dan de invoer-btw betalen. Echter, wanneer een pakket een waarde heeft van maximaal 22 euro, geldt in België een vrijstelling voor deze invoer-btw. Dit geldt ook indien pakketjes gezamenlijk in één zending bij de douane worden aangeboden en die zending in zijn totaliteit een waarde heeft van meer dan 22 euro. De vrijstelling geldt dan ook mits elk pakketje afzonderlijk is geadresseerd aan de afnemer in de EU.

Van de mogelijkheid om als particulier gebruik te maken van de vrijstelling bij invoer, wordt uiteraard veel gebruik gemaakt. Pakketjes met een waarde van meer dan 22 euro worden daarbij overigens regelmatig ondergewaardeerd. Dat wil zeggen dat op het pakketje een waarde wordt vermeld van onder de 22 euro, terwijl de waarde boven de 22 euro is.

Door de nieuwe regeling inzake e-commerce wordt een gelijk speelveld gecreëerd in de EU. Behoudens de vereenvoudiging voor kleine ondernemers zijn immers alle verkopen op afstand belast in het land van aankomst van de goederen. Het maakt voor de particulier dan niet uit bij welke leverancier in de EU hij goederen koopt.

De vrijstelling voor invoer van kleine zendingen van 22 euro verdwijnt.

De OSS-aangifte en i-OSS-aangifte doen hun intrede. Voor post- en koerierbedrijven wordt in een aparte regeling voorzien om de invoer-btw te voldoen.

Door de invoering van het eenheidsstatuut neemt de ontslagkost voor een werknemer in sommige gevallen toe ten opzichte van de ontslagkost in de oude regeling. 
Om deze hogere kost op te vangen werd een fiscale vrijstelling voor sociaal passief ingevoerd ten gunste van nijverheids-, handels- of land- bouwbedrijven, beoefenaars van vrije beroepen, ambten of posten en van andere winstgevende bezigheid, inclusief vennootschappen. Deze belastingplichtigen kunnen een deel van hun winsten of baten vrijstellen van belasting.
De werknemer van zijn kant geniet geen enkel fiscaal voordeel in het kader van de maatregel van het sociaal passief.

 
WIJZIGING REGELING VERKOPEN OP AFSTAND

In de nieuwe regeling veranderen de btw-regels voor afstandsverkopen binnen de EU op drie belangrijke punten:

•    Het drempelbedrag verdwijnt. Dit betekent dat btw- belastingplichtigen al vanaf de eerste verkoop op afstand btw verschuldigd zijn in het land van aankomst van de goederen.

•    Het indienen van de btw-aangifte wordt vereenvoudigd. In plaats van dat de btw-belastingplichtige btw- aangifte moet doen in het land waar de verkoop op afstand is belast (met btw-registratie als gevolg), kan hij ervoor kiezen btw-aangifte te doen in de lidstaat waar hij is gevestigd. Zijn eigen lidstaat stuurt de btw- aangifte en de betaling dan door naar de lidstaat waar de btw is verschuldigd. Deze aangifte wordt OSS- aangifte (One Stop Shop-aangifte) genoemd.

•    Het toepassingsgebied van de regeling inzake verkopen op afstand wordt verruimd. Niet alleen wanneer de goederen worden verzonden of vervoerd door of voor rekening van de leverancier is deze regeling van toepassing. Dat geldt ook bij diens indirecte tussenkomst. Met deze verruiming wordt beoogd een halt toe te roepen aan btw-belastingplichtigen die proberen de toepassing van de regeling van de verkopen op afstand te omzeilen door de particulier zelf een overeenkomst te laten sluiten met de transporteur. Vaak is de leverancier wel bij de totstandkoming van die overeenkomst betrokken.

 
VEREENVOUDIGING VOOR BTW-BELASTINGPLICHTIGEN MET EEN BEPERKTE OMZET

Voor kleine btw-belastingplichtigen, ook soms micro- ondernemingen genoemd, geldt een vereenvoudiging.

Wanneer zij in slechts één EU-lidstaat zijn gevestigd en voor niet meer dan 10.000 euro aan verkopen op afstand en digitale diensten (telecommunicatie-, omroep- en elektronische diensten) aan particulieren verrichten, mogen deze btw-belastingplichtigen btw blijven berekenen over hun verkopen op afstand in het land van vertrek van de goederen.

Zij kunnen er echter ook voor kiezen de regeling inzake verkopen op afstand toe te passen.

 
INDIENEN BTW-AANGIFTE OF OSS-AANGIFTE

Btw-belastingplichtigen die verkopen op afstand verrichten, moeten bepalen of zij kiezen voor het doen van OSS- aangifte of dat zij reguliere btw-aangiftes blijven doen.

Het enige voordeel voor het voortzetten van het indienen van gewone btw-aangiften, is de mogelijkheid om btw in aftrek te brengen in die btw-aangifte. In de OSS- aangifte kan geen btw in aftrek worden gebracht. De buitenlandse btw-belastingplichtige moet dan een teruggaafverzoek voor buitenlandse btw indienen bij de Belgische fiscus.

Kleine btw-belastingplichtigen die onder de drempel van 10.000 euro blijven, zullen moeten kijken of het interessant is om te opteren om de regeling verkopen op afstand toe te passen. Dat zal met name het geval zijn wanneer in het land van aankomst een gunstiger btw-tarief geldt dan in het land van vertrek van de goederen.

 
E-COMMERCE GOEDERENLEVERINGEN AFKOMSTIG BUITEN DE EU2

Met de nieuwe regeling inzake e-commerce veranderen de btw-regels voor verkopen op afstand met goederen afkomstig van buiten de EU op een aantal belangrijke punten:

•    De vrijstelling voor invoer van kleine zendingen van 22 euro verdwijnt. Bij elke invoer is dus btw verschuldigd.

•    Er is sprake van een verkoop op afstand van goederen buiten de EU als de goederen worden ingevoerd in een andere EU-lidstaat dan de EU-lidstaat van bestemming van de goederen. Dit geldt ongeacht of de particulier of de leverancier invoert.

•    De leverancier kan gebruik maken van een One Stop Shop (OSS) systeem voor het doen van aangifte van de verkopen op afstand wanneer aan de hiervoor gestelde voorwaarden is voldaan. Een van de voorwaarden is dat de ingevoerde goederen een intrinsieke waarde hebben van niet meer dan 150 euro. Deze aangifte wordt de invoer OSS-aangifte of simpelweg I-OSS genoemd. Het is niet verplicht op deze wijze aangifte te doen. In dat geval wordt btw aangifte gedaan in de eigen lidstaat (bij EU-ondernemers) of een lidstaat naar keuze (bij niet EU-ondernemers). De lidstaat waar de aangifte wordt gedaan stuurt de aangifte en de verschuldigde btw door naar de EU-lidstaat waar btw moet worden voldaan. Wanneer de btw- belastingplichtige gebruik maakt van de I-OSS aangifte krijgt hij een speciaal btw-identificatienummer.

•    Indien de leverancier bij de invoer zijn speciaal I-OSS btw-identificatienummer aan de douane geeft, krijgt hij een vrijstelling bij invoer. Hij is dus alleen btw verschuldigd over de verkoop op afstand in de EU- lidstaat van bestemming.

•    Er is ook een mogelijkheid om maandelijks invoer- btw aan te geven in plaats van steeds op het moment van invoer. Deze regeling is gericht op post- en koeriersbedrijven. De mogelijkheid geldt alleen voor goederen met een intrinsieke waarde van niet meer dan 150 euro en wanneer de goederen in de EU-lidstaat van invoer blijven.

•    Indien geen gebruik wordt gemaakt van de I-OSS of de bijzondere regeling waarbij maandelijks aangifte wordt gedaan, is direct bij de invoer btw verschuldigd. Eventueel kan de btw voldaan worden via verlegging van de heffing mits men beschikt over een ET14.000 vergunning.
Voorbeeld:

Stel dat een Chinese verkoper van telefoonhoesjes via een webwinkel deze telefoonhoesjes aanbiedt aan particulieren in België, Duitsland en Frankrijk. Steeds wanneer hij voldoende telefoonhoesjes heeft verkocht, verstuurt hij deze in een groepszending naar België, waar de goederen worden ingevoerd. Elk telefoonhoesje heeft een waarde van 20 euro.

Voor de btw zijn in dit voorbeeld twee verschillende belastbare feiten te onderkennen:

•    De invoer in België;
•    De leveringen aan de particulieren.

De Chinese verkoper heeft nu twee opties:

•    Aangifte doen via de I-OSS;
•    Op reguliere wijze aangifte doen.

Indien de Chinese verkoper kiest voor de I-OSS, zijn de btw-gevolgen als volgt:
•    Bij de invoer in België geeft de Chinese verkoper zijn I-OSS btw-identificatienummer aan de Belgische douane. Hij hoeft geen invoer-btw aan te geven.
•    In zijn periodieke I-OSS aangifte geeft de Chinese verkoper Belgische btw aan voor de leveringen aan de Belgische particulieren, Duitse btw voor de leveringen aan de Duitse particulieren en Franse btw voor de leveringen aan Franse particulieren.

Indien de Chinese verkoper niet kiest voor de I-OSS en invoert op eigen naam, zijn de btw-gevolgen als volgt:
•    Bij de invoer in België is de Chinese verkoper Belgische invoer-btw verschuldigd. Deze invoer-btw kan hij in zijn Belgische btw-aangifte in aftrek brengen.
•    De leveringen aan de Belgische particulieren zijn belast in België, dus doet de Chinese leverancier btw- aangifte in België. Voor de leveringen aan de Duitse en Franse particulieren geldt dat btw is verschuldigd in Duitsland en Frankrijk. Ook in Duitsland en Frankrijk moet de Chinese leverancier gewone btw- aangiftes indienen.
•    Aangezien de goederen niet in het land van invoer blijven, ligt het niet voor de hand dat gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om maandelijkse aangifte te doen.

 
E-COMMERCE VIA PLATFORMS3

Platforms spelen een belangrijke rol binnen e-commerce. Zij brengen aanbieders van producten en kopers van die producten in contact via hun marktplaats of website.

Op basis van een zogenoemde platformfictie wordt het platform voor de btw geacht de goederen te leveren aan de particuliere afnemer in plaats van de daadwerkelijke leverancier. Er gelden verschillende regels voor verkopen waarbij de goederen al binnen de EU zijn en verkopen waarbij de goederen nog moeten worden ingevoerd.

 
BEGRIP “FACILITEREN”

De regeling is alleen van toepassing wanneer het platform faciliteert bij de goederenlevering. Om te kunnen spreken van faciliteren 1) moet het platform partijen met elkaar in contact brengen en 2) vindt een levering van het goed plaats via het platform.

Het platform faciliteert niet wanneer cumulatief aan drie voorwaarden wordt voldaan:

•    Het platform stelt geen algemene voorwaarden vast, en;
•    Het platform brengt de vergoeding niet in rekening aan de klant, en;
•    Het platform is niet betrokken bij het bestellen of afleveren van de goederen.

Van faciliteren is ook geen sprake wanneer sprake is van een payment service provider, een ondernemer alleen listings of advertenties verzorgt of het platform de gebruiker alleen leidt naar een ander platform zonder verdere betrokkenheid bij de levering.

 

1.    Faciliteren van verkopen binnen de EU

E-Commerce 1

 

Wanneer een platform faciliteert bij verkopen binnen de EU (het kan hierbij ook gaan om lokale leveringen) en de leverancier is buiten de EU gevestigd, dan wordt het platform geacht de verkoop op afstand aan de consument te hebben verricht.

De waarde van de goederen is, anders dan bij goederen afkomstig van buiten de EU, niet relevant.
Het platform moet btw aangeven in het land van aankomst van de goederen. Het mag aangifte doen via de OSS. De leverancier wordt geacht het goed te hebben geleverd aan het platform. Voor deze levering geldt het nultarief.

 

2.    Faciliteren van verkopen van goederen die nog moeten worden ingevoerd

E-Commerce 2

 

Wanneer een platform faciliteert bij verkopen van goederen afkomstig van buiten de EU, wordt het platform geacht de goederen te hebben geleverd aan de consument wanneer de goederen een intrinsieke waarde hebben van niet meer dan 150 euro.

Het is niet relevant waar de leverancier is gevestigd. De fictie geldt dus ook wanneer de leverancier in de EU is gevestigd, anders dan bij verkopen binnen de EU.

Het platform is btw verschuldigd in het land van aankomst van de goederen en kan deze btw aangeven via de I-OSS of op gewone wijze btw-aangifte doen. Wanneer het pakketje wordt ingevoerd op naam van de leverancier of de consument, dan zal ervoor gezorgd moeten worden dat degene die invoert beschikt over het I-OSS btw-nummer van het platform. Alleen in dat geval kan een vrijstelling bij invoer worden verkregen. Anders zal degene op wiens nam het pakket wordt ingevoerd de invoer-btw moeten betalen. De leverancier wordt geacht de goederen te hebben geleverd aan het platform. Deze B2B-levering is onderworpen aan het nultarief.

Door Stefan Ruysschaert, FOD Financiën, UGent en Fiscale Hogeschool


1 De auteur schrijft in eigen naam en verbindt niet de Administratie waartoe hij behoort
2 Gebaseerd op: https://www/bdo/nl/nl-nl/perspectieven/btw-2021-nieuwe- regels-e-commerce-binnen-de-eu
3 Gebaseerd op: https://www/bdo/nl/nl-nl/perspectieven/btw-2021-nieuwe- regels-e-commerce-binnen-de-eu

BTW-Tarieven 47

Meer weten?

Stefan Ruysschaert 
BTW-tarieven, Gompel&Svacina uitgevers,
ISBN 978-94-6371-296-5
305 blz., 15de, BBB-uitgave n° 47

Bestel hier
31/03/2021
bbb

Delen

Facebook
Twitter
Print
E-mail
BTW

Related news items

Office 17

Kwijtschelding of opschorting van huur in het kader van de coronacrisis: BTW-gevolgen ?

30 september 2020
Lees meer
public speaker

Pop-up verhuur

30 juni 2019
Lees meer
Beroepsvereniging voor Boekhoudkundige Beroepen vzw
Overleiestraat 98
8530 Harelbeke
(België)
BTW BE 0457 707 762 | RPR Gent - Afdeling Kortrijk
+32 (0)56 44 37 21
info@bbb-vzw.be

Sitemap

  • Seminaries
  • Stagereeksen
  • Bijzondere reeksen
  • Publicaties
  • Over
  • Contact
  • Gastdocenten
  • Lid worden
  • BBB Flash
  • Jobs
  • KMO-portefeuille
  • Inloggen

Onze partners

  • Logo Fid Manager klein 5

  • Partena

  • WinAuditor xtra kwaliteit

 

© BBB 2020 - Algemene voorwaarden - Privacybeleid - ING IBAN BE57 3850 4261 9035 | BIC BBRUBEBB

Drupal site by Dropsolid